Sprawdzone i polecane przyprawy do bigosu

 

Nigdy nie lubiłam mocno doprawionych dań. Zwykle dawałam minimalną ilość soli, cukru, czy pieprzu, w zalezności od dania. Ziół nie używałam wcale. Czasem kupiłam paczkę ziół prowansalskich, czy bazylii, używałam ich ze dwa razy, a potem tylko wietrzały, przeterminowały się i nadawały do wyrzucenia.

Dobrze doprawiony bigos

przyprawy do bigosuPostanowiłam jednak coś zmienić, a inspiracją dla mnie był artykuł na temat dobroczynnego działania ziół na organizm. Miały one regulować procesy trawienne, zapobiegać zaparciom, czy wzdęciom, a także łagodzić działanie wiatropędne dań z kapusty, czy fasoli. Postanowiłam zaryzykować i poszukać jakiś ciekawych miesznake przyprawowych. Na samodzielne dodawanie ziół przyjdzie czas. Najpierw chciałam zobaczyć, czy tak doprawione potrawy mi w ogóle posmakują i na co powinnam zwracać uwagę podczas kupowania przypraw. Na pierwszy rzut poszły przyprawy do bigosu i dań z kapustą. W składzie można było znaleźć takie dodatki jak ziele angielskie, liść laurowy, kminek, czy majeranek. Widziałam też mieszanki z suszonymi śliwkami, czy z aromatem grzybowym. Ja jednak wzięłam podstawową mieszankę, bo zawsze coś można do niej dorzucić, a poza tym taka będzie najbardziej uniwersalna. Doprawiłam nią bigos i byłam bardzo zadowolona z efektu końcowego. Bigos był pełen smaku i aromatu, a do tego nie miałam żadnych problemów trawiennych po jego zjedzeniu. Często jednak cierpiałam na wzdęcia, czy czułam że wszystko mi się w brzuchu przelewa. Teraz tego nie było.

Tę przyprawę dawałam też do innych dań z kapustą, tylko mniejszej ilości. Pasowała do sałatek, czy do zup, byłam z niej bardzo zadowolona. Kupiłam też mieszanki do sosów sałatkowych, potraw z grilla, czy do grzanego wina. Mam nadzieję, że będą tak samo dobre jak przyprawa do bigosu.