Do czego używać japońskiej zielonej herbaty?

Mieszkając w Polsce naprawdę łatwo o wiele ciekawych produktów wykorzystywanych w kuchni. Nawet miłośnicy kuchni azjatyckiej mają coraz łatwiejszy dostęp do różnych produktów i to nie tylko w sklepach internetowych. Również sklepy stacjonarne posiadają bogaty asortyment np. japońskich rzeczy. Bardzo popularna jest np. zielona herbata zwana matcha. Ma ona wiele zastosowań.

Matcha to wspaniały dodatek do deserów

japońska zielona herbata matchaSą takie smaki, które po pierwszym spróbowaniu od razu się kocha lub nienawidzi. Często jest tak z matchą czyli sproszkowaną japońską zieloną herbatą, która jest uwielbiana przez miliony, właśnie ze względu na swój wyjątkowy smak oraz bogate zastosowanie w kuchni. Prawdziwa japońska zielona herbata matcha ma niezwykle intensywny smak. Natomiast ze względu na jej sproszkowaną konsystencję w łatwy sposób można kontrolować intensywność smaku – im więcej proszku dodamy do danego dania czy też deseru, tym mocniejszy smak i kolor otrzymamy. Napoje o smaku matchy na bazie mleka, również tego roślinnego, mają piękny kolor oraz ciekawy smak. Matcha jest dość gorzka, ale nie w nieprzyjemny sposób. Z dodatkiem odrobiny cukru można uzyskać naprawdę wspaniały koktajl. Tak samo jest w przypadku ciast – nawet mała ilość dodatku sproszkowanej herbaty zmienia cały wypiek w coś niezwykłego. Sernik z dodatkiem tego składnika to niebo w gębie!

Każdy lubi produkty, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jednym z takich produktów jest właśnie matcha czyli tradycyjna zielona herbata. Napoje z dodatkiem herbaty można kupić teraz nawet w dużych sieciówkach kawiarnianych, zaś słodycze z matchą przestały być dostępne jedynie w sklepach z żywnością z zagranicy. Jest to produkt, dzięki któremu możemy przygotować wypieki o niezwykłym smaku.