Czym palić w kuchni kaflowej?

Jeżeli nie mieliśmy nigdy okazji samodzielnie rozpalać ognia lub wykonywać innych podobnych czynności w piecu, to możemy nie wiedzieć jak prawidłowo obsługiwać kuchnię kaflową. Na szczęście są to działania bardzo proste niewymagające z naszej strony większego doświadczenia czy skomplikowanych narzędzi. Powinniśmy jednak zachowywać ostrożność z uwagi na własne bezpieczeństwo.

Ciekawostki o nowoczesnych kuchniach kaflowych

kuchnie kafloweJuż sama nazwa tego specyficznego rodzaju pieca kaflowego powinna nam bardzo jasno sugerować, że tworzy się go teraz po to, aby można było z jego pomocą przygotowywać naprawdę smaczne i zróżnicowane posiłki. Właśnie z tego powodu piece kaflowe mogą być wyposażone w piekarniki. Kuchnie kaflowe odróżniają się od tych pieców tym, że poza znanymi piekarnikami wyposażone są jeszcze w płyty żeliwne, na których można swobodnie gotować i stawiać duże ciężary. Kształt pieca to kwestia indywidualna, która jest przez profesjonalnego zduna dopasowana do naszych własnych potrzeb. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taka kuchnia miała kilka palenisk jednocześnie. To rozwiązanie wykorzystuje się jednak szczególnie, wtedy gdy ma ona mieć większe rozmiary. W takiej kuchni możemy palić różnymi rzeczami, ale należy pamiętać, żeby ściśle przestrzegać obowiązujących przepisów. Małe kawałki drewna o niewielkich rozmiarach doskonale sprawdzą się, wtedy gdy mamy zamiar rozpalać ogień.

Drewno jest dobrym materiałem opałowym również, wtedy gdy potrzebujemy szybko wysokiej temperatury na przykład po to, żeby coś upiec lub ugotować. Jeżeli w danym momencie kuchnia ma ogrzewać po prostu pomieszczenie, to zastanówmy się poważnie nad wykorzystaniem węgla. Do dyspozycji mamy teraz wiele różnych gatunków tego materiału. W takich kuchniach kafle potrafią się szybko nagrzać.